Máshol - egy kiállítás, amelyben mozgások, összefonódások, paradoxonok állnak össze megdöbbentően izgalmas multimediális látvánnyá. A szokatlan, újszerű koncepció lényege, hogy az aktuális médiaművészetet különböző életpályák tükrében mutatjuk be. Három német művész a főiskola elvégzése után elhagyta hazáját; az USA-ban, Norvégiában és Magyarországon gyűjtöttek tapasztalatot és értek el nemzetközi sikereket.

Sajtóvisszhang
Erdösi Anikó
Balkon 2001/04


2001. március 20 - április 7.
Goethe-Institut Budapest


 • Megnyitó: 2001. március 20-án, 18 órakor
  Megnyitó bevezetőt mond: Erdős Ibolya
  megnyító akció: Jörn Zehe

 • március 21-én, 19 órakor:
  nyilvános beszélgetés a művészekkel és Caspar Stracke "Circle's Short Circuit" című új filmjének bemutatása; Jörn Zeher előadja és példákkal illusztrálja "Hans Otto Meissners Optic Nerve" cimű művét.  Képek a kiállításból:

  Caspar Stracke: Cím nélkül (New York - Bergen - Budapest)

  A térben lógó vetítővásznon három város többdimenziós virtuális metropolisszá olvad össze. Videofelvételek New Yorkról keverednek össze a norvég bergeni felvételekkel oly módon, hogy Budapesten egy élő kamera képeinek a sötét részei kitakarják az amerikai videót és helyére az észak-európai város részletei kerülnek.

  Jörn Zehe: A garázs-elv

  A terem másik sarkában elektronikus lények mászkálnak. A kis robotok mechanikája jól látható; észlelnek minden fényforrást és követik azokat.

  EIKE: Golden Cage

  Egy táncos egy embermagasságnál nagyobb vetített felületet tölt be úgy, hogy a teste a téglalap alakú képnek minden pillanatban mind a négy oldalát érinti. Ennek megfelelően a test a tartástól függően megnyúlik, vagy éppen beszorul a képkeretbe. A valóságos és a virtuális dimenziókeveredése meglepő új nézőpontokat nyújt.  A művészekről:

  Caspar Stracke 1967-ben született Darmstadtban. Braunschweigi művészeti tanulmányainak elvégzése után Hamburgba költözött, 1993 óta pedig New Yorkban él és dolgozik. Filmjeit, videóit, installációit számos fesztiválon és kiállításon bemutatták Európában, az Egyesült Államokban és Japánban. 1999-ben a "DKK's MEMORYSCAN" videódizájnjáért megkapta a NYBessie díjat. Jelenleg a Rockefeller Media Fellowship Award 2000 ösztöndíjasa.

  Jörn Zehe 1961-ben született Hamburgban. Művészeti tanulmányokat végzett Berlinben és Braunschweigban. 1991 óta számos kiállítása volt, több díjat és ösztöndíjat nyert. Munkáit kezdettől fogva experimentális előadások és performance-ek kísérik. 1997-ben a bergeni művészeti főiskola professzorává nevezték ki.

  EIKE 1966-ban született Halle/Saaléban. 1984-ben áttelepült Braunschweigba, ahol művészetet tanult. 1993 óta Budapesten él és alkot. A kilencvenes évek kezdete óta számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be installációit és médiamunkáit Európában és az Egyesült Államokban.1999-ben megkapta a Time Based Arts, Hull/Anglia médiacentrum ösztöndíját. Több galériát is vezetett, először Braunschweigban, majd Budapesten. 1999-ben indította útjára a Videospace Budapest projektet.  Goethe-Institut 1068 Budapest, Andrássy út 24.
  Tel. (+36-1) 374 40 70, Fax: (+36-1) 374 40 80 www.goethe.de/ms/bud/unindex.htm

  E-Mail: EIKE