táv

kiállítás
2008.10.22
- 2008.11.14.

megnyitó
2008.10.22.
19 óra

bevezető
Kerekes Anna

a kiállításról
bevezető a kiállításba
beszélgetés a művésszel
a kiállítás támogatói
letölthető sajtóképek


Kútvölgyi Léna

Szabó Eszter

Zádor Tamás

videók és installációk

Kútvölgyi LénaSzabó EszterZádor Tamás


a kiállításról

A Videospace Budapest galériájában ezúttal a kép láthatóvá tételével foglalkozik három fiatal képzőművész. Műfajok keverednek, festményből animáció, zörejből dallam, képből képkivágás, statikusból mozgó, síkból tér, hétköznapi életből kiállítótér válik, melyben apró megfigyelések, saját felfedezések hoznak létre új műveket.

Szabó Eszter áttetsző papírra készült akvarelljei flash animációs formában elevenednek meg. Kútvölgyi Léna audioinstallációjában opálfóliákat mozgatva videórészletek vetülnek szemünk elé. Zádor Tamás videóján képbeli vándorlásként érzékeljük az időbeli eltolódást.

top  


Bevezető a kiállításba

Kerekes Anna

Képvadászat, képolvasás, képhallgatás, képfolyamat, kép, kép, kép…

A képalkotás folyamatában a lineáris, hagyományosan vett képektől eljutva a videóinstallációkig még mindig az esetleges, az intim és a megragadhatatlan a legizgalmasabb.

Egy ilyen későőszi képvadászat során vagy mozdulatlanul lesben állsz és megfigyelsz, vagy a hajtóvadászattal mozgásba lendülsz! Hogy mi van a véletlenre bízva és hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az élményben eggyé olvadva mindenkit ugyanaz a megszerzési ösztön fűt, a művészek hatalmán kívül esik.

A táblaképeken alkalmazott zárt szimbólumrendszer látszólag nem is hasonlít a részletekből összeálló kísérletező médiaművészet által megjelenített képfolyamatokra. Az ikonok síkbeli merevségétől a térbeli mozgáson alapú installációkig, a letisztult gondolati építménytől az építkező struktúráig, a tonális hangzástól az atonálisig tartó folyamat mégis mindvégig a mentálisan és a fizikailag megszülető kép kettősségének állandóságára mutat rá. A néző képfogóvá válik: olyan anyagtalan organikus gépezetté, amely láttatja a képet, szerves idegköteggé, mely a részleteket összekapcsolja.

Kútvölgyi Léna Teleprezencia című munkája ezt a mechanizmust követi le külső ópálfólia-screenre vetítve. Látás, mozgás és hallás aktusa éppen annyira egységesen összpontusul a nézőnél a mű befogadásakor, mint ahogy egy médiasztár fellépését forgató operatőrnél munkája során. Az érzékszervek egysége jelenik meg Zádor Tamás elcsúsztatott képkockáinak hullámzásában a hanggal, ami szabad dancehall-t kínál. Pörgetős könyvén a fülünkben már üvöltenek a tűntetők, miközben szemünk filmmé olvasztja a képeket. Lénánál és Tamásnál a kép megszerzése és befogadása közötti határ elmosódik. Felmerül a kérdés, a kép megszerzése maga lenne a műalkotás?

Ettől a felfogástól teljesen elütőek Szabó Eszter animációi, melyekben az aktivizált látogató helyett a megfigyelői szemszög kerül előtérbe. Nála antihősök avanzsálnak hősökké. Az emberi esendőséget, a hétköznapi élet „kis kínjait”, az emberek vágyait, ezek eredetét és lenyomatait láthatjuk akvarellekből megelevenedve.

A munkák mindegyike többszörös lélekvándorlás után jut el a kiállítótérbe. A mozgó bemeveredik, az álló/Still mozgásba lendül vagy éppen a mozgó tömörödik mozgásba. Médiababák rengetege születik meg így.
És míg a képalkotás történetét oly sokáig meghatározó festészeti és retorikai műelmélet az invenzione/lelemény, disegno/rajz, colorito/szín vagy az invenció, diszpozíció/elrendezés, elokúció/kifejezés hármasára épült, addig ezekben az újra és újra születő munkákban számot kell vetnünk az idő tényezőjével is, az előre eltervezett vagy véletlenszerű, objektív vagy szubjektív idővonallal. Zádor Tamás videóján és pörgetős könyvén képbeli vándorlásként érzékeljük az időbeli eltolódást. Szabó Eszternél időn kívűlivé válnak a portrék, ahogy Kútvölgyi Léna Minimum impresszió festmény–pixelációján.

Az tehát, hogy a látogatóban megmaradnak dolgok vagy kirekeszti azokat figyelme perifériájra, éppen úgy, ahogy a politikát: ódzkodik tőle és kapásból elutasítja, talán pontosan az ilyen, a világunkra hasonlító, mégis új játékszabályokat felállító, a vadászösztönt kielégítő munkákkal lehet befolyásolni. Remélem felfegyverkeztetek!
top  


kerekasztal-beszélgetés

2008. november 12. (szerda), 19 óra
vendég: Nagy Edina
moderátor: Eike


a kiállítás támogatói

PRK Bellák és Társai Ügyvédi Iroda NKA
DNN

top  


















képek a megnyitóról


letölthető sajtóképek:

Kutvölgyi Léna / állóképek az installációból

Kutvölgyi Léna   screen JPG 72 dpi / 56 KB
  print JPG 300dpi / 1,1 MB
  fotó: ifj. Kerekes Zoltán

Felhasználás kizárólag a kiállítással kapcsolatban, a következő képleírás közlésével:
Kutvölgyi Léna: Teleprezencia © fotó: ifj. Kerekes Zoltán

Kutvölgyi Léna   screen JPG 72 dpi / 840 KB
  print JPG 300dpi / 1,2 MB

Felhasználás kizárólag a kiállítással kapcsolatban, a következő képleírás közlésével:
© Kutvölgyi Léna, Videospace Budapest 2008


Szabaó Eszter / rajzok

Szabó Eszter   screen JPG 72 dpi / 59 KB
  print JPG 300dpi / 211 KB

Szabó Eszter   screen JPG 72 dpi / 48 KB
  print JPG 300dpi / 327 KB

Felhasználás kizárólag a kiállítással kapcsolatban, a következő képleírás közlésével:
© Szabó Eszter, Videospace Budapest 2008


Zádor Tamás / állóképek a videóból

Zádor Tamás   screen JPG 72 dpi / 54 KB
  print JPG 300dpi / 161 KB

Zádor Tamás   screen JPG 72 dpi / 96 KB
  print JPG 300dpi / 242 KB

Felhasználás kizárólag a kiállítással kapcsolatban, a következő képleírás közlésével:
© Zádor Tamás, Videospace Budapest 2008

top