táv

táv
kiállítás
2011.03.18. -
2011.04.02.

megnyitó
2011.03.18.
péntek
18-21 óra



 

The Decelerator
(A lassítógép)

több városban párhuzamosan bemutatott nyolccsatornás videóinstalláció

Művészvideók:

Danielle de Picciotto
Tomas Eller
Richard Jochum
Denis Salivanov
Vadim Schaeffler
Tóth Gábor aka tgnoise
Ryan Uzilevsky
João Vasco Paiva

Hang:

Alexander Hacke


A kiállításról

A lassítógép egy installáció képét öltő eszköz, melynek célja lelassítva megmutatni, hogyan érzékeljük az időt a folyamatosan gyorsuló technikai fejlődés közepette.

Nyolc amerikai és európai videóművész munkái szerepelnek ebben a válogatásban, melynek hanganyagát kifejezetten erre a kiállításra komponálta Alexander Hacke, a legendás Einstürzende Neubauten zenésze. A vibráló-mormogó hang, mely aláfesti a videókat, összeköti egyúttal a három helyszínt, a három várost is; Berlinben, New Yorkban és Budapesten egyidőben tekinthető meg a kiállítás.

A három fő kurátor - Adam Nankervis, Kozma Zsolt és Leo Kuelbs - három kontinensről származnak, tovább erősítve a koncepció globális appektusát, és a kiállított művészekkel együtt tükrözve a párbeszédet és együttműködést, mely a projekt egyik célkitűzése.

Koncepció és főszervező: Leo Kuelbs Collection
Kurátorok: Leo Kuelbs, Adam Nankervis, Kozma Zsolt, valamint Amelie Zadeh

Szimultán videóinstallációk több városban:
arrowBudapest: Videospace Galéria
(Ráday u. 56, Budapest)
arrowNew York: AllanNederpelt
(60 Freeman St. Greenpoint, Brooklyn)
arrowBerlin: Sur la Montagne
(Torstrasse 170, Mitte, Berlin)

A kiállítás DVD-katalógusa a helyszínen megvásárolható 4000 Ft-ért.


A Videospace galéria támogatói

PRK Partners
Kerekes Zoltán    Visus Grafika

top  

Képek a kiállításról

The Decelerator a Videospace Galériában
The Decelerator a Videospace Galériában
The Decelerator a Videospace GalériábanThe Decelerator  a Videospace Galériában

Hang

Alexander Hacke:
Obedient Agogic

2011, 33'59", hang
A zene forrása egy régi country dal (Hank William: Honky Tonkin), mely ivásról, szexről és zenéről szól. Az eredeti 3 perc most 30-ra nyúlik. Ez a szó szerinti lassítás a 20. századi amerikai popkultúrában gyökeredzik, hangulata egyszerre meditatív és fenyegető.

Alexander Hacke Berlin Neukölln munkásnegyedében született. Számos befolyásos underground bandában játszott, zenét szerzett és adott elő Alexander von Borsig álnéven. 1980-ban 14 évesen csatlakozott az Einstürzende Neubautenhez. A nyolcvanas évektől máig számtalan művésszel működött együtt a legkülönfélébb műfajokban, emellett folyamatosan ad ki lemezeket, ír zenét színdarabokhoz, mozi- és dokumentumfilmekhez.

Videók

The Decelerator

Tomas Eller: Tomas Eller videójának címe

2007, 4'35", dv-pal/stereo
Tomas Eller videójában a mozgást és a nyugalmat az egymásnak feszülő gravitáció és centrifugális erő határozza meg. Havas hegycsúcsok fölött kering a helikopter, keresve a leszállás lehetőségét. A köröző helikopter képe folyamatosan változik a két- és háromdimenziós észlelés határán. A címben szereplő matematikai képlet az egymás ellen ható erőket írja le.

Tomas Eller szereti bevetni a nehéztüzérséget kísérleti munkáiban. Eller az olaszországi Meranban született, a bécsi Képzőművészeti Akadémián és az Iparművészeti Főiskolán tanult szobrászatot, festészetet, művészeti dizájnt és új médiát.


The Decelerator

Richard Jochum:
Dust, Dirt and Scratches

2011, 41'29", screen-cast
Egy film a takarításmániáról. A kurzor törlőrongyként tünteti el a foltokat és a karcolásokat a Photoshop segítségével. A tökéletességre törekvés – mely jelen van a művészi munkában is, hiszen ki ne szeretne gyönyörű képeket létrehozni – szintén veszélyes függőség. A film meglehetősen hosszú, célja nem feltétlenül a végignézés, inkább annak felismertetése, hogy hiába minden, minden folt mellett van még egy további letörölni való folt.

Richard Jochum a Columbia Egyetem óraadója. Az 1990-es évek óta dolgozik médiaművészként, számos kiállításon vett részt szerte a világban. Ausztriában született, Bécsben szerzett filozófiai PhD fokozatot, majd szobrászati és médiaművészeti tanulmányokat folytatott a bécsi Iparművészeti Főiskolán. Később Berlinbe, majd onnan New Yorkba költözött.


The Decelerator

João Vasco Paiva: Chiang Mai - Moving Landscapes

2009, 4'43", HD video, surround sound 5.1
A művész ázsiai utazásainak videó-dokumentációja. A művész az utazó pozíciójában nem képes többre, mint felszínes, gyors hang- és képinformációk rögzítésére. Mindazonáltal ezek az információk megragadják ezeknek a tájaknak a jellegzetességét, reflektálnak a hangok és képek keltette struktúrákra és kompozíciókra.

João Vasco Paiva a Porto Art Schoolban végzett, később Hong Kongban telepedett le, ahol a honkongi egyetemen kreatív médiából Master fokozatot szerzett. Fizikai mintázatok által keltett hangok és képek feltérképezésén alapul munkássága. Digitális és analóg felvételeken rögzít mindennapi jeleneteket, majd hang- és képkompozíciókká rendezi ezeket.


The Decelerator

Danielle De Picciotto:
Swing Low, Swing Low

2011, 3'13", S8-film
Pop-kulturális referenciák, rock and roll és nosztalgia; a lelassított, széttrödelt képek szépséges és transzcendens víziót alkotnak.

A Berlinben élő amerikai művésznő festőként, illusztrátorként, filmesként és zenészként egyaránt aktív. Egyéni és csoportos kiállításai mellett számos formabontó és újszerű művészeti, zenei és karitatív eseményt szervezett. Dr. Motte mellett a Love Parade alapítója. Számos zenésszel és képzőművésszel együttműködve hozzájárul a berlini kreatív szubkultúra színesítéséhez, és annak kommunikációjához.


The Decelerator

Denis Salivanov: Moverment

2010, 2'20", digital format
Ez a munka nem pusztán videómű, hanem a dokumentációja egy sorozat street-art projektnek, melyek váratlanul jelentek meg kievi városi tájban. Meglepően erősen definiálják újra a teret és az időt, egyfajta virtuális laboratóriumot hozva létre.

Denis Salivanov fiatal ukrán művész, az ember és a tér problémáit kutatja számos műfajban. Olajfestményein kék terekbe belehelyezett-kiemelt figurák láthatóak, később UBIK nevű csoportjával experimentális tér-átalakítási kísérleteket végzett, majd tudományos kísérleteket folytatott az észlelt és a valós háromdimenziós terek témakörében újonnan alapított csoportja, a Headache Studios zászlaja alatt.


The Decelerator

Vadim Schäffler:
Steady State/Kugelstaat

2011, 7'55", DVD Digital Betacam
Egy zümmögő méhkolónia, flukuáló testek tömege, mely energiát sugároz kifelé. Ha túl sok méh van bent, a kas szinte megolvad, a méhek egy részének ki kell repülnie, a bentmaradók szárnyuk rezgetésével hűtik a levegőt. Ez a méhek életciklusa: minden új generáció születésekor az idős populáció felének el kell hagynia a kast.

Vadim Schäffler a braunschweigi Képzőművészeti Főiskolán tanult. Digitális tájakat hoz létre, melyekbe emberi alakokat és más lényeket helyez és konfrontál egymással. Művei mindig tartalmaznak egy vékony narratív szálat, a képeken a „valódi” és a „virtuális” tér konfliktusait harcok nyomai, deformációk jelzik. Berlinben él, videókat, installációkat és digitális nyomatokat készít.


The Decelerator

Tóth Gábor aka tgnoise:
The Way of Oblivion

2011, 2'04", digital format
A közeli és távoli múlt traumatikus emlékei elhalványulnak és kifényesednek, mint megannyi elektronikus kísértet. A műnek van saját hanganyaga, de ebben az installációban a közös hanghoz kapcsolódik.

Tóth Gábor jogi tanulmányai után a nyomdaiparban dolgozott. Számos újságot, folyóiratot, könyvet alapított és adott ki. Tevékenységi körei: vizuális és konkrét költészet, performansz, experimentális film és videó, szabad improvizációs zaj-zene. Nem válogat a kifejezési eszközökben.


The Decelerator

Ryan Uzilevssky: Days of War, Nights of Forgiveness

2011, 4'32", digital format
A világnak nincs vége, de az általunk ismert világnak igen. Azt képzeljük, még mindig azon a régi bolygón élünk, és a zavaró körülmények, amiket tapasztalunk, véletlenszerűek és időszakosak. Ez már egy másik Föld: hullámzó, savas tengerrel, melyet szél korbácsol, és perzselő forrósággal.
A legrosszabb, hogy akik látják a változást, még emlékeznek a ragyogó kék oázisra, a friss levegő illatára. Az éjszaka folyamán a nappal színe már csak egy emlék.

Ryan Uzilevssky New Yorkban élő filmes és multimédia-művész. Bár rövidfilmjei és zenés videói számos nemzeközi díjat nyertek, fő törekvése mégis az volt, hogy kitörve a 60x9-es négyszögből nagyszabású vetítéseket hozzon létre épületeken, szobrokon, színpadokon és más transzformatív terekben. 2011 májusában Ryan saját cége, a Light Harvest Studio hatalmas vetítést fog létrehozni a New York-i New Museum 150 láb magas homlokzatán.

top